Tips og gode råd


Køkkentips

Rengøring

Haven

Andet

Rengøring

Afløbsrens
Afløbene i din køkken- og håndvask kan renses på en mildere måde end med kaustisk soda. Kom en halv kop natron ned i afløbet. Hæld derefter en halv liter kogende vand på og lad det stå natten over. Nu skulle afløbet gerne være renset.

Asfalt på bilen
Kom lampeolie eller petroleum på en klud og gnid pletten stille og roligt til den er væk. Vask derefter med autoshampoo.

Badeforhæng
Jeg har et tip til hvordan man kan vaske sit badeforhæng rent, kræver dog at det skal kunne holde til at komme i klorinvand. Badeforhæng bliver tit orange i bunden pga. okker (jern i vandet) og kalkaflejring. Tag en spand med vand med ca. 10 liter vand og kom ca. 2 dl. Klorin heri. Tag en pind og rør lidt rundt. Læg badeforhænget heri og sørg for at hele forhænget er under klorinvandet. Lad den lægge her i en til to dage alt efter hvor beskidt den er. Vask den herefter ved 40 grader. Badeforhænget kan hænge op våd. Hvis badeforhænget er krøllet kan det evt. stryges.
        Tak til Jens-Ole Nørgaard for det gode råd!

Brændeovnslågen
Glaslågen i brændeovnen kan godt blive sort og grim. Rens den beskidte brændeovnslåge med ren tredobbelt salmiakspiritus.
     eller
Tag et stykke køkkenrulle, fugt det med vand og dyp det i pejsens aske. Gnid det på glasset og den sorte belægning vil forsvinde. Vask efter med et fugtigt stykke køkkenrulle.
        Tak til Anna for det gode råd!
     eller
Et meget nemt og effektiv middel til at rense brændeovnslågen med er det flydende rensemiddel til keramiske kogeplade, bare lidt på en blød klud og så puds lidt, så er den bare ren og pæn. Og det holder længe.
        Tak til Joan for det gode råd!
     eller
Den tredobbelte salmiakspiritus kan snildt skiftes ud med en fugtig
avisside dyppet i brændeovnens aske. Det virker helt fantastisk, og så
behøver man ikke at have alskens underlige kemikalier stående.
        Tak til Elo for det gode råd!

Bøger
Har ungerne været i gang med bøgerne? Fedtpletter på bøger kan fjernes ved forsigtigt at gnide med absorberende pulver - f.eks. talkum. Fedtpletter på bogsider kan ofte duppes væk med rensebenzin.
Bogbind af læder: Anvend specielt læderrensemiddel. Følg instruktionerne. Kontakt eventuelt specialist.

Desinficer toilettet og badeværelset
Hæld ufortyndet klorin direkte i toiletskålen. Børst grundigt - især op under kanten. Hele badeværelset tørres af med en klud opvredet i en klorin-fortynding bestående af 1-2 dl. klorin til 5 liter vand. Du behøver ikke at tørre efter.

Eddikesyre
Eddikesyre kan opløse kalk på f.eks. håndvasken, men det er svært/umuligt at få til at sidde fast på siderne af vasken. Jævner men derimod eddikesyren med lidt mel, sidder det bedre fast.

Glasbordplade
Almindelige pletter fjernes ved at gnide med citronsaft eller denatureret sprit. Tør efter og poler.

Hvide ringe på marmorplade
Kom bagepulver på den hvide ring på din marmorplade. Hæld derefter lidt vand på og gnid på pletten med en tør klud til den er væk.

Kaffe på tøjet
Læg tøjet i blød i sødmælk. Vask derefter tøjet med det samme.

Kakao på gulvtæppet
En af min venner var så uheldig, at hans nye hvalp havde fået fat i en pose med kakao. Det resulterede i et gulvtæppe fyldt med kakao - men det var ikke det værste. Hvalpen havde nemlig forsøgt at slikke det hele op igen, så kakaoen kunne ikke bare suge op med en støvsuger. Nu var gode råd dyre. Arealet blev skrubbet med en sæbeopløsning, og derefter blev der drysset kartoffelmel på for at suge fugten ud af tæppet. Kartoffelmelet fik lov til at blive liggende til det var tørt, så kunne det så let som ingenting suges op med støvsugeren. Så nu er tæppet rent igen.

Kalk
Kalkpletter i f.eks. drikkeglas kan fjernes med eddike. Hæld eddike i glasset og lad det stå natten over. Vask derefter glasset som normalt. - NB! Brug ikke eddike til rengøring af ting, som indeholder kalk.

Kalk og rust i WC´et
Tøm WC´et med en WC-børste ved at skubbe vandet ud af vandlåsen. Brug rustfjerner til rust pletterne (husk at bruge gummihandsker). Kalkbelægningen fjernes med eddikesyre. Ved genstridige kalkpletter kan du gøre følgende: Sæt et stykke WC-papir på pletten og gennemvæd det med eddikesyren. Dæk af med et stykke plastic og lad det sidde i nogle timer til pletten er opløst.
     eller
Har man ikke lige eddikesyre derhjemme skulle en cola i toiletkummen natten over kunne tage selv meget kalk.
        Tak til Ingrid for det gode råd!

Karaffel med hvid belægning
Kom en teskefuld bagepulver ned i karaflen og hæld derefter kogende vand i. Dæk åbningen i karaflens hals med et lille stykke film, så vandet ikke fordamper. Lad det hele stå et par dage, og karaflen skulle være helt ren igen.

Kartoffelmel
Kartoffelmel kan med held suge fugten ud af et gulvtæppe. Har du spildt på noget på gulvtæppet, kan du drysse kartoffelmel på stedet (når den eventuelle plet er fjernet) for at suge fugten ud af tæppet. Lad kartoffelmelet sidde til det er helt tørt, og sug det derefter op med en støvsuger.

Kattebakken
Klorin rengør og desinficer kattebakken. Dårlig lugt forsvinder, og bakken bliver hygiejnisk ren. Skyl først bakken med vand. Hæld derefter klorin-fortyndingen (1 dl. klorin til 5 liter vand) i og skrub hele bakken. Skyl efter med vand.

Klorin - faren ved brug af klorin
De gasser der udvikles, når klorin blandes/kommer i kontakt med alm. rengøringsmidler er dødelige, selv i små doser!
        Tak til Helmer Sangill for advarslen!
     og
Det er ikke miljømæssigt rimeligt at bruge af chlor/klorin i husholdningen. Hvis fryser, køleskab/køkkenbord vaskes ordentligt rent i f.eks. brun sæbe, vil det ikke være nødvendigt at desinficere med chlor. Chlorerede midler er meget miljøfjendske.
        Tak til Lotte for advarslen!

Kobber
Du kan godt rengøre kobber på en let måde uden for meget knofedt. Bland 1 del svovlsyre i 7 dele vand - bland aldrig vand i svovlsyre, da det eksploderer. Rengør kobberet med en gammel opvaskebørste eller lignende. Husk at bruge briller, maske forklæde og handsker til syre - det er stærke sager. Hvis det er muligt skal arbejdet gøres udendørs af hensyn til de giftige dampe. Skyl grundigt efter med koldt vand. Puds derefter kobberet, så det bliver blankt igen. NB! Hvis du skulle få syren på dig, så skyl med koldt vand. Hvis du får det i øjnene, så søg læge omgående.

Lugt af kattetis i gulvtæpper og møbler
Har din kat haft et lille "uheld" på gulvet eller i sofaen? Lugten af kattetis fjernes ved at komme "Rodalon" på - eller andre produkter uden klor og salmiak.

Lysestager
Stearin på lysestager - se under Stearin

Malertape på vinduet
Der findes 5 slags malertape, så man skal se sig for, inden man sætter malertape på de forskellige ting. Hvis uheldet er ude, og du har brugt en forkert malertape til dine vinduer - så prøv følgende råd: Skrab den fastsiddende malertape væk med en barberskraber (til f.eks. bilruder), og opblød til sidst "limen" med sprit.

Marmor
Kosmetik, almindeligt blæk, te, kaffe, tobak, vin:
Påfør en opløsning af brintoverilte tilsat et par dråber salmiakspiritus. Skyl efter to timer og tør af.
Fedt/olie: Gnid med sprit/acetone. Skyl og tør af.
Rust: Brug rustfjerner. Skyl og tør af.
Almindelige pletter: Brug flydende, blødt skurepulver eller fortyndet citronsaft eller fortyndet eddike. Skyl straks og tør af.

Messingrens
Lav en blanding af: 1 tsk. citronsyre, 1 ss. opvaskemiddel og 1 liter kogende vand. Sænk messingen ned i blandingen i ca. 2-3 minutter. Vask derefter messingen med koldt vand.

Olie- og benzinpletter på fliser
Har du fået olie- eller benzinpletter på dine cementfliser i indkørslen, kan du prøve følgende råd: Bland kartoffelmel op med petroleum til det bliver en gipsagtig masse. Smør massen ud på pletten og dæk til med plastfolie, så petroleumen ikke fordamper for hurtigt. Lad massen sidde til den er tør og fej den derefter væk. Nu skulle pletten gerne være væk.
     eller
Spray motorrens på pletten og lad det sidde i 5-10 minutter. Spul derefter fliserne med en højtryksrenser.
     eller
Hvis du lige har spildt olie på fliserne, skal du tørre det væk omgående. Kom cement (pulver) på pletten og lad det sidde et døgn. Fej derefter cementen væk. Cementen har suge det meste af fedtpletten og dækket over resten.
     eller
Gamle pletter: Hæld petroleum på pletten og lad det ligge lidt, så det kan trænge ned i flisen. Drys cement (pulver) på pletten og lad det ligge et døgn. Skyl den overskydende cement væk. Gentag eventuelt behandlingen hvis pletten ikke er helt væk.
     eller
J
eg har lige med meget stor held fjernet symaskineolie fra cementfliser. Olien havde været på fliserne i nogle timer. ½-del lunken vand og halv del grundrens (maler). Dup på pletten og det forsvinder helt.
        Tak til Egil Nygaard for det gode råd!

Oliemaleri
Selve billedet: Rens med ufortyndet Ajax på en klud.
Guldrammen: Halv vand og halv eddike. Opvredet klud.

Pande
Ydersiden af den gode, gamle stegepande kan godt blive sort af fastbrændt "skidt". Men her er et enkelt tip, som gør den pæn igen. Bland brun sæbe og tredobbelt salmiakspiritus til en lind masse. Læg panden på et plastunderlag, da blandingen kan blege dit bord. Smør ydersiden af panden godt ind i blandingen og kom panden i en plastikpose i 2 døgn. Vask derefter panden i varmt vand med en svamp. Husk at have en god udluftning inden du begynder på arbejdet.

Plasticmaling på tøjet
Plasticmaling tages af tøjet med koldt vand. Spænd tøjet ud over et eller andet og kom vand på indtil pletten er væk. Skal gøres mens pletten stadig er våd.
     eller
Plastmaling på tøj kan fjernes ved at gnide glycerin på pletten. Gentag behandlingen efter en time og vask herefter tøjet på normal vis.

Potter
Klorin fjerner effektivt dårlig lugt og dræber alle bakterier efter juniors besøg. Skyl først potten under rindende vand. Hæld derefter klorin og vand i. Skrub og tør hele potten af i en klorin-fortynding bestående af ½ dl. klorin til 1 liter vand. Skyld efter.

Pudsning af kobbertøj
Der er ikke mange mennesker, der kan lide at pudse kobbertøj. Her er et lille tip, som gør det lidt lettere:  Brug tabasco eller sennep til at pudse med. Syren i dem begge gør arbejdet lettere. Husk at skylle kobbertøjet bagefter.
     eller
Kobbertøj pudses lettest med HP sovs, men yoghurt er også godt. Husk at skylle kobbertøjet bagefter.

Pudsning af messing
Er dine messing-urtepotteskjuler eller dine messingstager så anløbne, at de er umulige at få rene med almindeligt pudsemiddel, så prøv følgende: læg dem i blød i kærnemælk et døgn og puds herefter på normal vis.

Pudsning af sølvtøj
En nem måde at pudse sølvtøj på uden knofedt er at komme sølvpapir i en vaskebalje. Kom 3 spiseskefulde salt i og hæld ca. 1 liter kogende vand i baljen. Lad sølvtøjet ligge i vandet i 5-10 minutter, og når det tages op igen er sølvtøjet blevet rent. Du slipper helt for at pudse det. Husk at skylle sølvtøjet godt bagefter for at få alt saltet vasket af. Man kan også bruge soda i stedet for salt.
     eller
Læg sølvtøjet i cola i et par minutter. Tag det op og skyl det af.

Rens læderstolen
Pisk en æggehvide stil og gnid læderet ind i det. Lad det sidde i ca. 15 minutter og gnid efter med en tøt klud. Æggehviden plejer og renser.

Silikone
Skal du have fjernet en gammel silikonefuge mellem f.eks. fliserne på badeværelset, gøres det lettest ved at skære den gamle fuge væk med en hobbykniv. Skær på begge siderne af fugen og fjern den derefter. Sidder der rester af silikone tilbage, fjernes det let med silikonerens. Lad silikonerensen sidde i ca. 10 minutter, og så skulle du let kunne fjerne de sidste rester. Rengør fugen inden den nye fuge lægges.

Sko der lugter
Her er et lille tip, som fjerner lugten af sure tæer i dine sko: Kom skoene i en plastpose og smid dem i fryseren natten over.
     eller
Hæld ufarvet lagereddike i en forstøver og spray ned i skoene. Tør derefter skoene indvendig med desinfektionsmiddel opblandet i vand.
     eller
Et drys natron i skoene tager den sure lugt og fodsvamp går væk, på ca. 14 dage, hvis man drysser lidt natron på sokkerne ved tæerne.
        Tak til Ingrid for det gode råd!

Sodpletter på gulvtæppet
Forsøg aldrig at vaske en sodplet væk. Dæk pletten med groft salt og børst med en stiv børste. Gentag evt. behandlingen, hvis pletten ikke er helt væk.

Sorte streger på gulvet
Har du fået sorte streger på dit linoleums- eller vinylgulv, som ikke kan fjernes med vand og sæbe? Så prøv at fjerne dem med et blødt viskelæder. Tandpasta er i øvrigt også udmærket.

Sorte streger på hvide lædersko
Bilens gummimåtter har det med at lave sorte streger på mine hvide tennissko/joggingsko. En dag jeg var ved at rense min computerskærm med en renseserviet, prøvede jeg lige om den våde renseserviet ikke også kunne fjerne stregerne på mine sko. Det virkede og skoen blev som ny igen - jeg havde ellers opgivet at få dem hvide igen. Jeg har med held også fjernet streger på mine hvide skabe og reoler. Renseservietten hedder NSK Renseserviet, anti-statik og kan bruges til rengøring af skærme og filtre samt tastatur, telefon, regnemaskine, TV o.s.v.

Stearin - gulvtæppe
Læg køkkenrulle, så bagepapir ovenpå stearinen. Stryg med det varme
strygejern ovenpå. Skift køkkenrulle indtil der ikke kommer mere derpå.
Så er pletten væk.
        Tak til Anja Olesen for det gode råd!

Stearin - lysestager
Stearin på lysestager fjernes nemt ved at stille stagen i fryseren i en 1 time. Pil derefter det størknede, glassprøde stearin af.
     eller
Brug en hårtørrer til at smelte stearinen med, hvis det f.eks. sidder nede i en glasstage.
     eller
Stearin er også let at få at lysestagen, og det er også let at få den lille sammensmeltede lysestump ud. Hvis man kommer hele baduljen i varmt vand, stearinen bliver helt blød efter kort tid og kan fjernes som en "blød spagetti". Og det ridser ikke.. ;-)
        Tak til Ide-Maria for det gode råd!

Stikkontakter
Gnide en overskåret kartoffel mod de beskidte kontakter, det er effektivt! Kartoffelen er ikke for våd, så der er ikke risiko for stød.
        Tak til Brynhold Thomsen for det gode råd!

Strygejern
Er dit strygejern brændt på og har fået en belægning - så fortvivl ikke. Brug skraberen til det glaskeramiske komfur til at skrabe belægningen af med. Efter et par skrab er strygejernet så godt som nyt igen.

Tagrender
Skær eller klip et skråt snit på langs af en plastflaske, så har du den perfekte skovl til at rense tagrenderne med.

Toilet
Cola er meget fint at rengøre toiletter med, man "pakker kummen ind" i vat, og herefter vædes dette med cola. Efter et par timer skinner kummen.
        Tak til Jeanette Tornvig for det gode råd!

Trægulv - nytårskonfetti
Er dit trægulv blevet misfarvet af serpentiner og andet nytårsstads, så prøv dette tip. Start med lidt klorin og læg derefter en grød af sæbespåner på pletten og lade det ligge i et par timer. Det skulle få farven til at forsvinde. Husk dog på, at klorin kan blege ubehandlet træ.
        Tak til Simone Sønderhaug for det gode råd!

Tusch på tøjet
Læg tøjet i blød i sødmælk. Vask derefter tøjet med det samme.

Vaskekummer, badekar o.l.
Vedr. rengøring af vaskekummer, badekar o.l. fik jeg for nogle år siden det råd af en ældre dame at bruge trinatriumsulfat - et sodalignende "pulver" der købes hos Matas (det kan ikke bruges til aluminium) men gerne til forkromede haner m.v. i stedet for skurepulver, siden jeg fik det i huset har jeg ikke brugt skurepulver, det fjerner alt snavs og "sæbefedt" i vaskekummen og på fliserne. Det skummer ikke men efterlader blanke flader.
Det kan bruges som skurepulver på en klud eller opløses i vand. Det er ikke dyrt og man skal ikke bruge ret meget.
Det er ikke kalkfjerner, men hvis man bruger det til den daglige rengøring, kommer der ikke kalk.
        Tak til Gitte for det gode råd!

Vinduer
Puds dine vinduer i varmt vand med opvaskemiddel i.
     eller
Brug varmt vand og tilsæt sprinklervæske – det gør vinduerne blanke og pæne.
        Tak til Henry Linnet for det gode råd!
     eller
Få vinduerne rene og blanke i en håndevending med varmt vand, lidt opvaskemiddel og et skvæt husholdningseddike. Puds efter med sammenkrøllet avispapir. Det er et godt gammelt oldemor-råd og det virker fortrinligt.
        Tak til Annemarie Søndergaard for det gode råd!

Vinkaraffel
Jeg lod rødvinen stå i min vinkaraffel lidt  for længe, og den blev meget misfarvet. Min veninde gav mig det gode råd at hælde vand og ris i og ryste flasken til misfarvningen var væk, og det virkede perfekt. Ris går ind og slider ganske lidt på glasset.
        Tak til Kristina Engholt for det gode råd!

---

Du kan finde flere tips på denne hjemmeside: http://www.forbrug.dk
RENEE Center for rengøringsudstyr

Gå til toppen af siden


Har du andre tips og gode råd, kan du blot sende dem til mig som en e-mail. Jeg vil løbende ajourføre denne side med nye tips.